Badania sanitarno-epidemiologiczne
Badania te mają na celu wykluczenie (bądź wykrycie) schorzeń stanowiących przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością (choroby biegunkowe, nosicielstwo salmonellozy) lub schorzeń przenoszonych drogą kropelkową (zwłaszcza gruźlica) u osób, których charakter pracy wymaga stałego, lub częstego kontaktu z ludnością (np.: służba zdrowia, oświata, hotelarstwo, gastronomia). Badania sanitarno- epidemiologiczne są wykonywane przed podjęciem pracy w wyżej wymienionych branżach.
Należy wykonać badania laboratoryjne, tj. trzykrotne badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella, w trzech kolejnych dniach. Na podstawie wyniku badania wydawane jest stosowne orzeczenie lekarskie przez lekarza medycyny pracy. Jeżeli pacjent posiada książeczkę sanepidowską wtedy lekarz medycyny pracy dokonuje stosownego wpisu.